Ziua internațională a deșeurilor

Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice

Prima zi internațională a DEEE-urilor va fi organizată pe 13 octombrie. Evenimentul își propune să tragă un semnal de alarmă asupra importanței reciclării echipamentelor electrice și electronice uzate din întreaga lume.

Inițiată de WEEE Forum, Ziua Internațională a deșeurilor electrice vizează sensibilizarea opiniei publice cu privire la colectarea și reciclarea DEEE-urilor.
Conform estimărilor, în anul 2018 , la nivel mondial, vor fi generate 50 milioane de tone de deșeuri electronice. Jumătate dintre acestea sunt dispozitive personale (calculatoare, ecrane, smartphone-uri, tablete și televizoare), iar restul electrocasnice mari și echipamentele de încălzire și răcire.

13 Octombrie – Ziua dedicată reciclării DEEE-urilor

Ideea unei zile dedicate DEEE-urilor, vine ca o încurajare pentru consumatori. Să recicleze deșeurile electrice, sperând la o creștere ulterioară a ratelor de colectare, atât pe 13 octombrie cât și de acum înainte..

Ziua internațională a deșeurilor

“Este o inițiativă importantă, întreprinsă la timpul potrivit, pentru că DEEE continuă să crească în volum. Materialele conținute sunt esențiale pentru fabricarea de noi produse și pentru satisfacerea cererii consumatorilor de produse electronice. Chiar și în UE, care conduce lumea în reciclarea deșeurilor electronice, numai 35% din deșeurile electronice sunt raportate oficial ca fiind colectate și reciclate. Initiativele de creștere a gradului de conștientizare au un impact pozitiv asupra ratelor de colectare. Nu numai că ajută țările membre să atingă obiectivele Directivei DEEE, dar ajută și Europa în dezvoltarea economiei circulare.” – a declarat Karmenu Vella, Comisarul UE pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit.

WEEE Forum are în componența sa 26 de membri (în jur de 40 de organizații din 20 de țări din întreaga lume). În calitate de membru WEEE Forum, Asociația Environ va desfășura următoarele activități:
  • Lansarea unei aplicații de reciclare smart;
  • Campanie de conștientizare în social media în săptămâna 8 – 14 octombrie;
  • Ateliere de educație ecologică pentru copii, derulate într-una din cele mai mari rețele de hypermarket-uri;
  • lansare platforma intreactivă www.reciclamimpreuna.ro;

„Ne bucurăm să fim implicați direct în această zi dedicată conștientizării importanței reciclării DEEE-urilor, atât în săptămâna 8 – 14 octombrie, cât prin activitatea noastră de zi cu zi. Credem că primul pas pentru conștientizare este informarea corectă și la îndemână și educația ecologică timpurie. De aceea, activitățile Asociației Environ se vor îndrepta în zilele următoare în special în această direcție.” – Roxana Puia, PR Manager Asociația Environ.

Inițiativele întreprinse de organizațiile participante au ca scop informarea consumatorilor cu privire la reciclarea deșeurilor electrice. Toate acestea vor fi promovate la nivel local si în jurul zilei de 13 octombrie.