Economia circulară

De la resursă – la deșeu – la resursă

Consumul excesiv de resurse din ultimii zeci de ani a tras un semnal de alarmă la nivelul UE privind modelele economice lineare actuale. Acestea presupun extracția de materii prime, prelucrarea produselor, utilizarea lor și depozitarea acestora atunci când devin deșeuri.

Astfel s-a pus problema reabilitării materialelor din procesul de producție și crearea unui nou model economic: ECONOMIA CIRCULARĂ.

Economia circulară este definită prin faptul că valoarea produselor, a materialelor și a resurselor este menținută cât mai mult posibil în economie și generarea deșeurilor este redusă la minimum. Consecințele acestui tip de economie presupun minimizarea consumului de resurse naturale, reducerea emisiilor de carbon și optimizarea costurilor indiferent de natura lor, dezvoltarea de oportunități în mediul de afaceri și crearea de locuri de muncă.

Reciclarea este esențială în acest proces circular fiindcă asigură legătura între punctul inițial și final al procesului, prin transformarea materialelor din deșeuri în materie primă pentru alte procese de producție.

Află cum poți ajuta de aici.

Uniunea Europeană participă activ în introducerea unui pachet de legi care să susțină acest tip de economie.

O propunere a UE ce privește deșeurile prevede ținte de reciclare pe termen lung pentru deșeurile de ambalaje, măsuri pentru limitarea depozitării acestora, dar și stimulente pentru statele membre pentru utilizarea unor noi instrumente economice la nivel național. Aceeași propunere promovează cooperarea între industrii printr-un cadrul legislativ simplificat cu scopul de a transforma deșeurile generate o industrie în materiale secundare folosite de o alta.

Alte probleme atinse de strategia din spatele Economiei Circulare sunt:

  • reducerea deșeurilor de plastic din mări și oceane
  • măsuri pentru deșeurile industriale și miniere
  • materiile prime esențiale
  • lucrările de construcții și demolările
  • bioprodusele
  • precum și o modalitate de monitorizare eficientă și relevantă a progreselor

Citește mai multe despre Economia Circulară și despre Politicile UE.