În 7 luni am consumat toate resursele Planetei pe 2018

Pentru mulți dintre noi ziua de 1 august trage un semnal de alarmă că vara e pe sfârșite. Și totuși… care vară? Experiența din primele două luni de vară ne confirmă (din nou) că nici vremea nu mai e ce era odată, iar natura pare că a încurcat anotimpurile. 

Și Pământul trage un semnal de alarmă.  Azi, 1 august 2018 este ziua în care am reușit să consumăm toate resursele pe care planeta noastră le poate genera într-un an. Altfel spus, de acum până pe 31 decembrie ne „împrumutăm” din resursele puse la dispoziție de Pământ pentru generațiile viitore.

Earth Overshoot Day (Ziua Depășirii) a fost marcată pentru prima oară la începutul anilor 1970, moment în care 29 decembrie era considerată ziua depășirii. Calculată anual de organizaţia internaţională Global Footprint Network, Ziua Depășirii apare în calendar din ce în ce mai devreme: în 1993 era stabilită pe 21 octombrie, 10 ani mai târziu pe 9 septembrie, iar în 2015, la data de 13 august consumasem deja toate resursele din acel an.

În stabilirea datei se ia în considerare amprenta de carbon (CO2) și resursele utilizate pentru culturi, construcții, creșterea animalelor, pescuit și utiIlizarea apei.

Emisiile de CO2 dețin cel mai important rol în depășire, reprezentând 60% din amprenta ecologică globală.

Fiecare dintre noi poate contribui în mod direct la reducerea amprentei de CO2. Iată ce poți face:

1. Nu cumpăra mai mult decât ai nevoie. Eliminarea supraconsumului și risipei sunt primii pași pe care îi poți face pentru a reduce amprenta de CO2

2. Încearcă să folosești cât mai mult mijloacele de transport în comun. Sau să mergi pe jos ori cu bicicleta.

3. Dezactivează funcția StandBy de la aparatele electronice. Multe dintre ele consumă curent chiar și când nu sunt pornite.

4. Cumpără aparatură elecrocasnică cu etichetă clasa A – e mult mai eficient energetic!

5. Evită să risipești apa, oprind robinetul atunci când îți faci ritualurile zilnice. Un robinet lăsat deschis poate irosi mai mult de 6 litri de apă pe minut.

Orice acțiune sau obicei pe care îl instalezi acasă sau la birou contează. Reducând amprenta de CO2, economisești resursele Planetei și contribui la mutarea datei „Earth Overshoot Day”.