Din septembrie, România reciclează din nou!

Asociația Environ și Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) dau startul ediției cu numărul 2, „România Reciclează”!

Autoritățile publice, primarii de localități mai mari sau mai mici, se pot înscrie într-o nouă ediție a campaniei „România Reciclează”, care se va desfășura în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie, în localitățile din țară. Scopul campaniei este de a potența cantitățile reduse de echipamente electrice și casnice uzate și defecte (DEEE) trimise către reciclare, în vederea onorării angajamentelor luate de țara noastră în domeniul protecției mediului și protejării sănătății cetățenilor.

Înscrierile în campania România Recicleazî se fac pe site-ul www.reciclamimpreuna.ro sau prin e-mail, pe adresa logistica@environ.ro

Edilii care s-au înscris în campania „România Reciclează” și au promovat proiectul, sunt un exemplu excelent de implicare în domeniul reciclării și protecției mediului înconjurător pentru localitățile pe care le conduc:

 „E foarte bine că desfășurăm o nouă campanie în luna septembrie – atunci când oamenii încep curățenia de toamnă și hotărăsc ce mai păstrează și ce nu în gospodărie, inclusiv aparate electrice și electrocasnice vechi. În comuna Cumpăna sunt 156 de străzi și 102 km de rețele de infrastructură pe care trebuie să le acoperim. Nu reușim întotdeaua și atunci ne bucurăm că ne veniți în ajutor”, a declarat doamna Mariana Gâju, prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România și primarul comunei Cumpăna (jud. Constanța), în cadrul primei ediții a campaniei.

30 tone de DEEE colectate din 22 de localități, în prima ediție

Programul „România Reciclează” își propune să crească gradul de informare și conștientizare al populației cu privire la necesitatea colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și a bateriilor uzate, pentru un mediu sănătos. Cu ajutorul autorităților locale, membrii comunităților pot fi convinși de importanța și necesitatea adoptării unui comportament responsabil față de mediul înconjurător.

reciclare aparate electrice

Sute de români au predat în prima ediție din campania „România Reciclează”, televizoare, mașini de spălat, aspiratoare, dar și storcătoare, imprimante și alte electrocasnice și aparate electrice pe care nu le mai foloseau. Toți cei care au lăsat la centrul de colectare mobil special amenajat o cantitate mai mare de 10 kg deșeuri electrice și electronice sau 5 kg de baterii uzate, au fost răsplătiți cu tichete cadou. Cu sprijinul autorităților și al reprezentanților Asociației Environ, în perioada iunie-iulie, s-au colectat peste 30 tone de DEEE din 15 județe (22 localități).

„Bilanțul primei ediții este încurajator și reprezintă o confirmare a faptului că  românii sunt dispuși să recicleze dacă le sunt puse la dispoziție soluții în acest sens, respectiv puncte de colectare accesibile și bineînțeles, dacă gestul lor este recompensat cu un mic premiu sau stimulent. Succesul obținut în localitățile unde primarii s-au implicat direct în promovarea proiectului demonstrează că parteneriatele cu autoritățile locale au un rol esențial în asigurarea unui sistem de management al deșeurilor funcțional și sperăm că exemplul acestor edili responsabili să fie preluat și de alți colegi”, a declarat Andrei Orban, președintele Asociației Environ, organizatorul campaniei.

Potrivit prevederilor OUG nr.5/2015, autoritățile locale au obligația de a asigura colectarea DEEE-urilor provenite de la gospodăriile particulare prin centre fixe de colectare, puncte mobile de colectare (un centru la 50.000 de locuitori, dar nu mai puțin de un centru pe localitate) sau colectarea periodică cu operatori desemnați.

Pentru ediția din toamnă a campaniei ,,România Reciclează”, primăriile se pot înscrie pe adresa   logisitica@environ.ro sau pe www.reciclamimpreuna.ro