Cum se reciclează plasticul?

Cum se reciclează plasticul?

Cum se reciclează plasticul? Mereu în pubela de culoare galbenă,  ai zice. Însă știai că nu toate tipurile de plastic se reciclează la fel? Dintre cele 7 tipuri de plastic cu care ne întâlnim pe piață, fiecare este compus din substanțe diferite care trebuie tratate singular.

Primul pas spre a ști cum se reciclează plasticul este să identifici ușor din ce categorie face parte deșeul de care vrei să scapi. 

Care sunt cele 7 tipuri de plastic și simbolurile prin care le identificăm?

PET – (PETE) – Polietilenă tereftalată

Din PET sunt confecționate sticlele incolore sau colorate pentru apă, bere, suc, ulei, flacoane de muștar sau maioneză, borcane de plastic. Acesta e un material ușor, rezistent și reciclabil ușor, ce poate fi transformat în fibre sau folie.

HDPE – Polietilenă de înaltă densitate

Multe dintre pungile și foliile de plastic sunt fabricate din acest tip de plastic, iar însemnul pentru acest tip de plastic este vizibil pe recipiente pentru ambalaje alimentare sau nealimentare, folie groasă, saci, cutii pentru margarină, flacoane pentru șampon, pentru înălbitor de rufe, bidoane pentru detergenți de rufe, bidoane pentru detergenți de vase, lădițe pentru fructe – legume – butoaie, bidoane de orice mărime, tubulatură pentru apă.

Este un plastic ușor de reciclat.

PVC – Clorură de polivinil

Termopanele tale sunt realizate din acest tip de plastic. Pe lângă acestea, poți găsi însemnul PVC pe folie, țevi pentru apă, izolații de cabluri electrice, mobilier sau jucării.

PVC-ul este ieftin, rezistent în timp, ușor de manevrat, dar este o amenințare majoră pentru mediu fiindcă este foarte greu de refolosit, greu de reciclat și necesită costuri ridicate în proces.

LDPE – Polietilenă de joasă densitate

Acest tip de plastic este realizat special pentru diferite ambalaje, precum sacoșe, flacoane de miere sau muștar, tăvi și caserole. Spre deosebire de pungile realizare din HDPE, pungile fabricate din LDPE nu foșnesc.

PP – Polipropilenă

Însemnul plasticului de tip PP apare pe flacoane, dopuri pentru flacoane, cutii pentru margarină, cutii pentru smântână, navete pentru sticle, găleți, lighene și alte materiale care intră în contact cu apa.

Acest material se degradează prin expunerea la soare.

PS – Polistiren

Unul dinte cele mai folosite plasticuri este polistirenul care se găsește în 3 forme: expandat, extrudat sau spuma. Acest material poate fi folosit la pahare, ambalaje pentru alimente (iaurt, smântână), caserole pentru alimente și este un foarte bun izolator termic. Este greu de reciclat şi nu este acceptat în majoritatea punctelor de reciclare.

Alte tipuri de plastic (policarbonat, ABS).

Acestea se referă la amestecuri din cele de mai sus sau un alt material plastic greu de reciclat. Acest gen de tipuri de plastic sunt folosite la CD-uri, DVD-uri sau echipament de laborator, în industria auto, pentru carcase de produsele electronice sau electrocasnice etc.

O categorie separată o reprezintă ambalajele tip TETRAPAK, realizate din 70% carton, dar și straturi de polietilenă și aluminiu. Majoritatea reciclatorilor solicită expres depozitarea acestui tip de ambalaj în recipientul de plastic și metal.

Acum că ai aflat care sunt cele mai întâlnite tipuri de plastic, încearcă să le depozitezi corespunzător și să verifici dacă sunt reciclate așa cum trebuie.