deseuri electrice

A patra ediție „România Reciclează”: în două luni românii au predat spre reciclare peste 150 de tone de aparate electrice defecte

Mii de români din 68 de localități din țară au predat spre reciclare în toamna  acestui an peste 150 tone aparatură electrică veche și 200 kg de baterii uzate, în cadrul campaniei „România Reciclează” organizată de Asociația Environ în parteneriat cu Asociația SNRB și autoritățile locale.

În cea de-a patra ediție a programului, care s-a desfășurat în perioada 30 septembrie – 30 noiembrie, tone de deșeuri electrice – în special televizoare, monitoare, mașini de spălat, dar și alte electrocasnice vechi sau defecte, au luat calea reciclării. Obișnuiți deja cu acțiunile periodice de colectare care se organizează primăvara și toamna, oamenii s-au lăsat convinși de sloganul „DEEEgeaba păstrezi deșeurile de echipamente electrice și electronice. Noi le reciclăm și tu câștigi premii pe loc” și au renunțat la aparatele electrice uzate sau pe care nu le mai folosesc.

Primul parteneriat regional

Pentru prima dată de la lansare, „România Reciclează” a fost implementată anul acesta la nivel regional printr-un parteneriat cu Serviciul Județean de Gestionare a Deșeurilor și Activități de Salubrizare Gorj. Autoritățile s-au implicat alături de Asociația Environ într-un efort comun de comunicare și colectare a deșeurilor electrice din gospodării. Astfel, timp de două săptămâni, s-au organizat acțiuni de colectare în 33 de comune și orașe gorjene, printre care și Târgu Jiu, la final colectându-se circa 60 de tone de deșeuri electrice și baterii uzate.

„Consecvența și seriozitatea acțiunilor noastre, dublate de eforturile de comunicare prin cât mai multe canale, ne-au dovedit că românii sunt dispuși să recicleze și să se implice în astfel de campanii atunci când sunt informați corespunzător, dar mai ales când au încredere în program. Susținerea la nivel local este esențială – afișul de la dispensarul din sat, flyer-ul care ajunge acasă, în cutia poștală și mai ales „gura lumii” sunt cele mai sigure căi prin care mesajul nostru ajunge la oameni, iar deșeurile la reciclare. Când acțiunile de colectare sunt vizibile la televizor, în ziar sau la magazinul de la colț sau se aud la radio, rata de succes crește considerabil.

La finalul de campanie, constatăm cu entuziasm trendul ascendent al cantităților colectate de la o ediție  la alta, direct proporțional cu susținerea din partea autorităților care rămâne un factor cheie în succesul unui astfel de program. Le mulțumim pe această cale celor 68 de primării care au arătat că le pasă și sperăm ca în 2020 să dublăm numărul autorităților responsabile” – Roxana Puia, Director Marketing Asociația Environ.

Patru ediții, 400 de tone colectate

a patra ediție România Recicleaza

Organizată pentru prima dată în iunie 2018, campania „România Reciclează” a devenit în prezent un program național funcțional de colectare, în care cetățenii predau spre reciclare aparatura electrică veche și bateriile uzate. În total, pe parcursul celor 4 ediții derulate au avut loc 230 de acțiuni de colectare în toate județele țării. În urma acestora aproximativ 400 de tone de aparatură electrică și baterii au fost trimise spre reciclare.

Programul are potențial de acoperire mai mare, însă susținerea acțiunilor de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) de la populație, rămâne dependentă de autoritățile locale.
Potrivit OUG nr.5/2015 și a Legii 211/2011 republicată, autoritățile locale au obligația de a asigura colectarea DEEE-urilor provenite din gospodării. Pot face asta prin centre fixe sau mobile sau organizând campanii de colectare cel puțin o dată la trei luni.

Aruncate la întâmplare, la groapa de gunoi, DEEE-urile și bateriile uzate afectează nu doar mediul înconjurător, ci și sănătatea umană din cauza substanțelor toxice și conținutului ridicat de metale grele.

Înscrieri pentru 2020

Autoritățile publice care doresc să se implice în program anul viitor pot transmite solicitarea pe adresa office@environ.ro sau direct prin telefon la numărul 031.827.0000. Pot participa municipii, orașe, localități mari și mici.  Organizarea campaniilor de colectare a DEEE-urilor se realizează în baza unui protocol de colaborare.

Regulamentul campaniei este disponibil aici: https://reciclamimpreuna.ro/romania-recicleaza/