5 baterii uzate predate în magazinele LaDoiPași

LaDoiPași și SNRB extind programul de reciclare a bateriilor în peste 500 de magazine

Pentru fiecare 5 baterii uzate predate în magazinele LaDoiPași, clienții vor primi o baterie nouă

SNRB și lanțul de magazine LaDoiPași, programul de franciză dezvoltat de către METRO Cash&Carry România, au extins parteneriatul de colectare a bateriilor uzate la nivel național. Începând cu luna aprilie, peste 500 de magazine vor fi dotate cu infrastructură specială pentru colectarea bateriilor și acumulatorilor uzați, unde clienții vor putea preda gratuit aceste deșeuri spre reciclare.

Proiectul pilot a debutat în septembrie 2018. A fost implementat în 71 de magazine din județele Mehedinți, Dolj, Olt, Vâlcea, Iași și Vaslui, iar rezultatele bune înregistrate au determinat extinderea programului la nivel național. Parteneriatul presupune și integrarea unui mecanism de recompensare a consumatorilor prin care toți cei care vor preda minim 5 baterii uzate, vor primi în schimb o baterie nouă.

„Când vorbim despre reciclare, proximitatea rămâne criteriul principal care-i determină pe români să acționeze. Dacă bateriile vechi pot fi duse la magazinul din vecinătate, oamenii vor fi mai dispuși să recicleze, cu atât mai mult cu cât gestul le este recompensat. Prezența punctelor de colectare SNRB într-unul din cele mai mari lanțuri de magazine de proximitate din țară, ne ajută să avem o acoperire națională în locații frecventate de românii din orașe și sate. Astfel, putem să creștem rata de colectare a acestor deșeuri mici atât de periculoase” – au declarat reprezentanții SNRB.

Magazinele LaDoiPași partenere sunt vizibile pe aplicația „Unde Reciclăm”

Pentru a încuraja obiceiul pozitiv al reciclării, SNRB pune la dispoziția cetățenilor aplicația mobilă „Unde Reciclăm”,  o hartă interactivă cu ajutorul căreia utilizatorii pot identifica cel mai apropiat magazin LaDoiPași și pot obține informații cu privire la campaniile promoționale în derulare.

Colaborarea cu SNBR a venit din dorința de a pune la dispoziția partenerilor noștri din rețeaua LaDoiPași, și implicit clienților, servicii de reciclare a deșeurilor. Astfel, ne propunem să ajutăm cât mai multe persoane din întreaga țară să recicleze ușor și rapid. Încurajăm, de altfel, toți partenerii LaDoiPași să intre în acest program, fiind nu numai un serviciu extra pe care îl pot oferi clienților din comunitatea locală, dar și o contribuție eficientă la protejarea mediului. Credem că reciclarea este un obicei necesar care trebuie adoptat de toți consumatorii din România, inclusiv de către companii.” –  a declarat Geanina Ghiculescu, Head of Retail Marketing METRO Cash&Carry România.

România, pe ultimul loc în UE la capitolul baterii reciclate

Conform datelor publicate de Eurostat, țara noastră se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește bateriile reciclate (doar 21% dintre bateriile vândute au fost reciclate în anul 2015, în timp ce media la nivel european este de 44%). Studii recente estimează că România ar fi ajuns în 2017 la 26%, rămânând oricum departe de ținta de 45% și de media europeană.

Bateriile și acumulatorii uzați sunt cele mai periculoase deșeuri municipale generate. Acestea au un impact nociv asupra mediului înconjurător și sănătății umane din cauza conținutului ridicat de metale grele. Riscurile sunt cu atât mai mari, cu cât gestionarea greșită a deșeurilor de baterii are acțiune imediată.

Colectarea – o obligație legală

Potrivit HG nr 1132/2008, orice magazin care comercializează baterii este obligat să accepte în mod gratuit bateriile și acumulatorii uzați predați de consumatori, în puncte speciale de colectare. Acestea trebuie predeate ulterior către un sistem organizat.