obiecte de plastic de unica folosinte

UE interzice din 2021 folosirea anumitor obiecte de plastic de unică folosință

Consiliul UE  a adoptat ieri, 21 mai, măsuri menite să reducă deşeurile marine provenite de la articolele din plastic de unică folosinţă care se găsesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum şi echipamentele de pescuit abandonate şi materialele plastice oxodegradabile.

Uniunea Europeană își consolidează poziția privind combaterea poluării cu materiale plastice, adoptarea formală a noilor norme de către Consiliu  fiind etapa finală a procedurii.

Directiva stabilește norme mai stricte pentru produselel și ambalajele care sunt în top 10 cele mai poluante deșeuri pe plajele din Europa.

Produsele din plastic de unică folosință sunt fabricate integral sau parțial din materiale plastice. Așa cum le spune și numele, ele sunt destinate a fi utilizate doar o dată sau pentru o perioadă scurtă înainte să fie aruncate.

Potrivit noilor norme, până în 2021 vor fi interzise, printre produsele din plastic de unică folosință, farfuriile, tacâmurile, paiele, bețele pentru baloane și bețișoarele pentru urechi.

Obiectivul principal – reducerea cantității de deșuri de plastic pe care o generăm.

Statele membre au convenit să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticlele din plastic până în 2029, iar sticlele din plastic vor trebui să conțină, până în 2025, cel puțin 25% material reciclat, iar până în 2030 cel puțin 30%.

„ Am întreprins acţiuni ambiţioase prin introducerea unor măsuri concrete menite să reducă utilizarea articolelor din plastic de unică folosinţă. Noile norme adoptate astăzi ne vor ajuta să protejăm sănătatea cetăţenilor şi mediul, promovând în acelaşi timp un model mai durabil de producţie şi de consum. Putem fi cu toţii mândri că Europa stabileşte standarde noi şi ambiţioase, deschizând calea pentru restul lumii”. – a declarat Prim-vicepreşedintele Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabilă

Statele membre vor avea apoi la dispoziţie doi ani pentru a o transpune în dreptul lor naţional.

Textul directivei este disponibil AICI