copiii recicleaza

Cum pot contribui copiii la rezolvarea problemei deșeurilor electrice?

În lume sunt generate în fiecare an 40 de milioane de tone de deșeuri electrice. E destul de dificil să îți imaginezi cum arată și cât înseamnă 40 de milioane de tone, dar ca să  îți faci o idee, poți să îți închipui că în fiecare secundă sunt aruncate 800 de laptopuri. Practic, de când ai început să citești și până acum, pe Pământ s-a aruncat deja echivalentul a 16.000 de laptopuri. Până când vei termina de citit acest articol se va ajunge la 480.000!

Dintre toate deșeurile pe care oamenii le generează, cele electrice și electronice au cea mai rapidă creștere!

E responsabilitatea fiecăruia dintre noi să facă ceva pentru a încetini ritmul. Chiar și copiii pot acționa pentru a diminua fluxul de aparate electrice care sfârșesc în locuri nepotrivit! Și copiii reciclează, protejează și se implică dacă au la îndemână informații, iar părinții îi susțin.

În continuare ne vom adresa copiilor 🙂 

copiii recicleaza

Câte aparate electrice există în familia voastră?

Care e gadgetul pe care îl folosești cel mai des (telefonul, tableta, jocul video)? Câte aparate electrice și electronice există în total acasă la voi? Ia în calcul tot ce se poate conecta la priză sau funcționează cu baterii. Adică mașina de călcat, mașina de spălat rufe, frigiderul, aragazul, cuptorul cu microunde, telefoanele, tabletele, televizorul ș.a.

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu toate aceste aparate atunci când nu vă mai folosesc? Când nu mai sunt folosite și păstrate, ele ajung „deșeuri electrice”, adică se adaugă celor „40 de milioane de tone” despre care scriam la început.

Verifică alături de unul din părinții tăi starea aparatelor electrice de acasă: realizați o evidență a lor și testați ce nu funcționează și ce poate fi înlocuit / donat / reparat sau predat spre reciclare.

copiii recicleaza

Ce puteți face cu aparatele electrice vechi?

Nu le arunca

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl cunoști este că aparatele electrice și bateriile uzate nu se aruncă niciodată la gunoi. Chiar și un aparat mic, cum e telefonul mobil, sau o simplă baterie de ceas, conține substanțe chimice deosebit de toxice. Dacă ajung la groapa de gunoi, aceste substanțe se infiltrează în apă și sol punând în pericol mediul înconjurător și, implicit, sănătatea noastră.

Refolosește-le sau donează-le

Uneori, păstrăm în casă lucruri bune, dar pe care le mai folosim – telefoane vechi, prăjitoare de pâine, jocuri video, diverse alte aparate. Verifică împreună cu părinții tăi dacă aceste aparate le-ar fi de folos bunicilor sau rudelor. Apoi,  vedeți ce ați putea dona unei asociații caritabile sau unei familii nevoiașe.

Reciclează-le

Dacă nu găsiți pe nimeni care să aibă nevoie de aparatele respective sau dacă acestea nu mai funcționează, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să le predai către reciclare.  Aparatele electrice conțin metale valoroase care pot fi reciclate și transformate în alte bunuri și alte materii prime secundare.

copiii recicleazaCe variante de reciclare există?

Există organizații care se ocupă de aparate electrice vechi –  le colectează, le separă și reciclează materialele din interior (plasticul, sticla și metalele). Asociațiile ENVIRON și SNRB organizează frecvent campanii menite să faciliteze obiceiul reciclării acasă și la școală – prin programe de colectare și soluții practice.

Și copiii reciclează

  • la școală – dacă clasa ta e înscrisă în proiectul „Baterel”, poți duce aparatele defecte și bateriile direct la cutiile de colectare amplasate în școala ta. A opta ediție Baterel a pornit pe 21 ianuarie 2019, iar lista de înscrieri e deschisă pe magazinbaterel.ro ;
  • în magazine – pe undereciclam.ro (sau pe aplicația mobilă) găsești cel mai apropiat loc unde poți lăsa deșeuri electrice și baterii, cu prima ocazie când mergi cu părinții tăi la cumpărături;
  • acasă – aparatele mari, precum mașina de spălat sau frigiderul vechi pot fi preluate direct de acasă, atunci când SNRB și Environ derulează programe dedicate ca „România Reciclează”;

copiii recicleaza

Trei lucruri pe care copiii le pot face pentru a contribui le buna gestionare a aparatelor electrice uzate

1. Povestește-le colegilor și profesorului tău despre campania Baterel și Lumea Non E. E o cale sigură de a vă implica într-un proiect ecologic prin care puteți să creați, vă distrați, să câștigați și mai ales să faceți un bine Pământului, devenind #eroiireciclării

2. Spune-le părinților, rudelor și cunoscuților despre reciclare! Indiferent de vârsta pe care o ai, poți fi un erou pentru ceilalți și pentru natură. Dacă reușești să convingi măcar o personă să nu mai arunce aparatele electrice și bateriile la gunoi, ai făcut un lucru extraordinar!

De exemplu:

  • prietenilor de vârsta ta – convinge-i să se înscrie cu clasa lor în proiectul Baterel
  • părinților și rudelor – spune-le că pot descărca pe telefon o aplicație care le arată unde să recicleze (Unde reciclăm)
  • bunicilor – informează-i despre campania România Reciclează!

3. Fii la curent cu informațiile despre reciclare și documentează-te! Descoperă de ce reciclămce se poate recicla acasă și mai ales cum se reciclează aparatele electrice.

Îți mulțumim pentru ajutor!